Πάσχα στο
Ξενοδοχείο Αρτεμών

Το ξενοδοχείο Αρτεμών βρίσκεται δίπλα στον ενοριακό ναό Των Ταξιάρχων και αυτό σας επιτρέπει να συμμετέχετε αν θέλετε και όσο θέλετε στις κατανυχτικές ακολουθίες των ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας, ενώ στο εστιατόριο σερβίρονται για όσους νηστεύουν, θαλασσινά και λαδερά φρεσκομαγειρεμένα φαγητά, σαλάτες και μεζέδες με δικά μας λαχανικά.

Εκτός αυτού, το ξενοδοχείο είναι ιδανικό για όσους θέλουν να βιώσουν την πασχαλινή ατμόσφαιρα και στο υπόλοιπο νησί, καθώς βρίσκεται σε κεντρικό σημείο και είναι κοντά στους οικισμούς του Πάνω Πεταλιού και της Απολλωνίας. Έτσι με μία ευχάριστη βόλτα, στα πλακόστρωτα σοκάκια μπορείτε να φτάσετε στην εκκλησία του Αρτεμώνα ή του Πάνω Πεταλιού.

Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου μπορείτε να γευτείτε όλα τα παραδοσιακά εδέσματα, φτιαχμένα με μεράκι, με δικά μας βιολογικά προϊόντα. Το αναστάσιμο μενού του εστιατορίου μας είναι ονομαστό και περιλαμβάνει εξαιρετική μαγειρίτσα, το παραδοσιακό αρνάκι «μαστέλο» στο φούρνο ψημένο σε πήλινο σκεύος πάνω σε κληματόβεργες, σιφνέικη ξινομυζήθρα, κόκκινα αυγά, σαλάτα, σιφνέικο κρασί και μελόπιτα.

Πάσχα στο ξενοδοχείο Αρτεμών στη Σίφνο
Περιφορά επιταφίου στη Σίφνο
Άνοιξη στη Σίφνο

Πάσχα στη Σίφνο

Το Πάσχα, είναι ιδανική εποχή για να επισκεφτεί κάποιος το νησί, καθώς την άνοιξη η Σίφνος «φοράει τα καλά της»! Καταπράσινα λουλουδιασμένα χωράφια, μυρωδιές από ρίγανη, φασκομηλιά και θυμάρι.

Η κατάνυξη και η παράδοση είναι κυρίαρχες αυτή την εποχή. Τα πάντα είναι έτοιμα και πεντακάθαρα για υποδεχτούν τις Άγιες Μέρες του Πάσχα.

Οι προετοιμασίες για το Πάσχα, ξεκινούν λίγες μέρες πριν, με το άσπρισμα όλων σπιτιών και των εκκλησιών, ενώ οι γυναίκες και οι σύλλογοι του νησιού αναλαμβάνουν να "φρεσκάρουν" τους αρμούς στα πλακόστρωτα.

Η θερμοκρασία είναι ιδανική για να περπατήσετε στα αρχαία μονοπάτια του νησιού απολαμβάνοντας ένα ειδυλλιακό τοπίο, καθώς δεν κάνει κρύο ούτε πολύ ζέστη.


Παραδοσιακά πασχαλινά γλυκά της Σίφνου

Έθιμα

Τη Μεγάλη Πέμπτη ετοιμάζονται τα παραδοσιακά "πουλιά της Λαμπρής", δηλαδή πασχαλινές κουλούρες σε διάφορα σχήματα, στολισμένες με κόκκινα αυγά.

Τη Μεγάλη Παρασκευή, στον Αρτεμώνα, στην αυλή του Αγίου Κωνσταντίνου (κεντρική πλατεία του Αρτεμώνα), συναντιούνται οι Επιτάφιοι των ενοριών Παναγίας Κόγχης (Αρτεμώνα), Ταξιαρχών (Αγίου Λουκά) και Αγίου Ιωάννου (Άνω Πετάλι).


Μαστέλο, το παραδοσιακό πασχαλινό φαγητό της Σίφνου

Το μαστέλο

Λίγο πριν την κορύφωση των ημερών, το Μεγάλο Σάββατο το μεσημέρι, ξεκινάει η παρασκευή του παραδοσιακού πασχαλινού πιάτου, του "μαστέλο". Μαστέλο ονομάζεται το κεραμικό σκεύος όπου το αρνάκι ή κατσικάκι πλυμένο μόνο με κόκκινο κρασί, "καθισμένο" σε κληματόβεργες και αρωματισμένο με άνηθο, σιγοψήνεται στον ξυλόφουρνο από το μεσημέρι μέχρι το τέλος της Αναστάσιμης λειτουργίας. Παραδοσιακά, στη Σίφνο τρώγεται μετά την Αναστάσιμη λειτουργία.

Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στην κεντρική πλατεία της Απολλωνίας ή του Αρτεμώνα πραγματοποιείται το Κάψιμο του Ιούδα, ένα ομοίωμα που πρώτα περιφέρεται και χλευάζεται στις γειτονιές και μετά παραδίδεται στις φλόγες.